WAT ZIJN BADLANDS??

De naam komt van de Indianen hetgeen gewoon weg SLECHT LAND betekent.

Voor hun was en is het uiteraard geen land waar je iets mee kunt, althans je kunt er niets op verbouwen dus het levert niets op.

Alhoewel... momenteel levert het heeeeeeeeel veeeeeeel op want de badlands zijn door ons (en daar bedoel ik niet mezelf mee) ontdekt als bezienswaardigheid.

De badlands zijn heuvels met een max hoogte van circa 10 meter en bestaan uit zand of klei die onderhevig zijn aan erosie. Door het spel van water en wind veranderen de badlands soms dagelijks, wekelijks, maandelijks en zeker jaarlijks.

Geheel afhankelijk hoeveel slecht weer het geweest is.

De erosie vormt het zachte zand of klei in de meest mooie vormen en als er ook nog ertsen in het zand of klei zitten dan levert dat ook nog eens een kleurrijk geheel op zoals je op bovenstaande foto kunt zien. (Painted Mines Colorado)

 

De Badlands liggen soms langs de weg waar je rijdt van het ene oord naar het andere maar voor de mooiste vormen moet je veelal over onverharde wegen en paden rijden. Dat kan een kort ritje zijn maar ook wel een die 2 of 3 uur in beslag neemt. Al gelang de toestand van de dirtroad. Dit kan zandbodem, kleibodem, gravelbodem of rotsbodem zijn. Er zijn paden waar we met 80 k/u maar ook met 5 k/u overheen zijn gereden. Bovendien worden deze paden niet onderhouden (op een 3 tal na) en dat kan betekenen dat er gaten / geulen in zitten of er spoorvorming is. Hoe dan ook, voor het rijden op dit soort ondergronden dien je te beschikken over een auto met hoge bodemvrijheid en een 4W of All wheel drive. Ook moet je er rekening mee houden dat je huurauto niet verzekerd is bij het rijden op onverharde wegen. Geldt niet voor doorgaande paden.

Voor op zand te rijden moet je de banden aflaten dus moet je ook beschikken over een compressor om ze later weer op spanning te brengen. De kans dat je blijft steken is redelijk aanwezig.

Als klei de ondergrond is dan kun je daar niet overheen rijden als het regent of geregend heeft want dan is het levensgevaarlijk.

Bij gravel is de kans aanwezig dat je een lekke band krijgt. (wij hebben in de afgelopen 11 jaar vele km gemaakt op onverharde paden en slechts 2x een lekke band gehad)

Op rots rijden neemt heel veel tijd in beslag en er kunnen diepe gaten is zitten.

 

Zoals je ziet heeft elke ondergrond zijn aandacht nodig maar ik kan uit ervaring mededelen dat het allemaal te doen is indien je over enig stuurmanschap beschikt en niet bang bent om over dit soort paden te rijden.

Je zult ook vooraf moeten bepalen voor jezelf kan ik dit aan?

En als je het dan aankunt dan moet je er rekening mee houden dat er toch iets mis kan gaan. Hierop moet je je voorbereiden door een satelliet telefoon bij je te dragen want hoe anders kun je hulp inroepen.

Je begeeft je altijd in afgelegen gebieden en vaak ver van de bewoonde wereld verwijderd. Mocht je niet beschikken over een telefoon laat dan het motel waar je verblijft weten waar je heen gaat en dat zij alarm slaan als je op een vooraf afgesproken tijd nog niet terug bent.

Wat verder van belang is als je dit soort bezienswaardigheden gaat bekijken.. het is altijd heet en droog. 

Er is nauwelijks schaduw dus neem genoeg eten en drinken mee.

 

 

de hiernaast genoemde webstite bestaat niet meer .

Dit is nu:

www.amerikas-best.jouwweb.nl

 

Daar alle routes voor het rijden en wandelen naar de vele bezienswaardigheden in het zuid westen van de USA

Arizona
Blue Canyon Tuba City Little Painted Dessert Flagstaff
Petrified Forrest Flagstaff Rainbow Valley Page
Sitestep Canyon Page Waweap ZIE UPDATE Page
California
Rainbow Basin Barstow
Josh Canyon Ridgecrest
Anza Borrego Borrego Springs
Colorado
Calhan Paint Mines Colorado Springs
Fantasy Canyon Grand Junction
South Scale Ridge Grand Junction
Nevada
Cathedral Gorge Caliente
Little Finland Mesquitte
New Mexico Bij uitstek DE staat m.b.t. Badlands
Ah Shi Farmington / Cuba La Plata Farmington
De Na Zin Farmington / Cuba Burnham Farmington
Bisti Farmington / Cuba Lybrook Cuba
Valley of Dreams Farmington San Jose Cuba
Katuwe Tent Rocks Santa Fe Red Rock Canyon Gallup
Rio Puerco Albequeque Rio Rancho Albequeque
Plaza Blanca Santa Fe Carbonzonroad Santa Fe
Utah
Bryce Canyon / Red Canyon / Losse Canyon / Castro Canyon zijn eigenlijk ook soort badlands omdat de formaties bestaan uit zandsteen en onderhevig zijn aan erosie.
Goblin Valley / Hanksville Witch Garden en Joma Valley / Escalante

Maak jouw eigen website met JouwWeb