Hoodoos (Badlands)

Hoodoos zijn veelal te vinden in de Badlands (zie Badlands Pagina).

Ze ontstaan net als de badlands door erosie en krijgen de meest mooie vormen en kleuren (al gelang naar de mineralen die dan wel of niet aanwezig zijn). Ze hebben een hoedje op. Dit is de laatste laag oftewel de toplaag van de berg of heuvel geweest waaruit de hoodoo ooit is ontstaan.

Na verloop van tijd wordt de hoodoos steeds smaller en lager totdat er alleen de harde toplaag overblijft die je dan ook vaak vind in de badlands.

Doordat het proces erosie niet stopt ontstaan er steeds weer nieuwe hoodoos zolang de berg uit zandsteen of klei bestaat. 

Dit betekend dat de hoodoos op bijgaande foto's misschien niet meer bestaan, maar geen nood meestal zijn er weer nieuwe ontstaan.

Hoodoos (Canyons)

Naast de hoodoos in de Badlands zijn deze bijzondere verschijnselen ook te vinden in de canyons. Met name de bergen die ook van zandsteen zijn brokkelen af en daardoor ontstaat er ook vaak een hoodoo.

In tegenstelling tot de hoodoos in de badlands zijn / kunnen deze hoodoos veel hoger en dus imposanter zijn zoals hieronder te zien is.

Ook zullen deze langer in tact blijven dan de uit zandsteen gevormde hoodoos.

Pilar of Hercules nabij de Blue Canyon

Spire

Een spire is eigenlijk ook een hoodoo maar deze bestaat dan geheel uit rots materiaal. Ook deze komt op dezelfde manier tot stand als die in de badlands maar voordat deze gevormd zijn en ook weer verdwenen zijn gaan er vele jaren aan voorbij. Voorbeelden zijn de Secret Spire en Navajo stand rock zoals hiernaast te zien is.

Needle

Op de een of andere manier zou je dit in het slechtste geval ook een hoodoo kunnen noemen.

Alleen het ontstaan ervan gaat weer heel anders omdat er van een hele rotswand er veel wegvalt en er slechts een flink stuk overeind blijft omdat dit stuk rots uit een andere materie bestaat dan de rest die inmiddels verloren gegaan is. Voorbeelden zijn de Venus en Cleopatra zoals hiernaast en hieronder afgebeeld.

Ook voor het gaan bekijken van hoodoos, spire en needles moet je meestal door de dessert (onverharde paden) en dien je te beschikken over de juiste auto en eigen instellingen. Zie hiervoor onder Badlands pagina.