Rots formaties

Een heel ander soort rotsformaties vindt je bij Bryce Canyon. Ondanks dat dit zandsteen is veranderd de omgeving niet zo snel omdat het zand wat harder is dan bijvoorbeeld in de Badlands. Behalve Bryce Canyon zie je dit soort verschijnselen ook in de Red Canyon, Losee Canyon en de Castro Canyon die alle 3 in de directe omgeving van Bryce liggen. Deze canyons zijn bijna net zo mooi als Bryce, het grote verschil is dat deze gratis toegankelijk zijn. Nog zo'n zelfde soort gesteente kun je aantreffen langs de 89 als je van Kanab richting Bryce gaat. (daar zijn bovenstaande foto's van)

De andere foto's zij van allerlei gebieden in diverse staten. Dit om aan te geven hoe divers de formaties zijn.

In de zuid westelijke staten tref je overal rotsformaties aan. Vaak gewoon langs de route maar anders ook als je de verharde wegen verlaat.

De formaties bestaan of uit rotsachtige materialen zoals o.a. graniet maar er zijn ook rotsen die uit zandsteen bestaan (en dan soms hoodoos vormen)

Er zijn plaatsen waar deze combinaties voorkomen zoals Plaza Blanca NM.

Grote voorbeelden van rotsformaties zijn de nationale parken Yosimite en Zion (zie nationale parken) maar door heel hel land kun je mooie formaties verwachten. Zo zijn er rond Page (Arizona) en St. George (Utah) ontzettend aparte rotspartijen die helaas alleen met een 4WD en na een lange wandeling te aanschouwen zijn.

Rotsformaties zijn soms hele ketens bij elkaar (zoals Sedona omgeving) en anders losstaande exemplaren zoals hierboven nabij Tropic (Bryce Canyon)

Onderstaande enkele formaties

benaming omgeving benaming omgeving
Coolmine Canyon Tuba City Red Mountain Flagstaff
Soldier pass Sedona City of Rocks Silver City
Kodakchrome basin Tropic (Bryce) Edmaiers secret Page
White Valley Page Yellow Rock Page
Red Rock Canyon Gallup Whitney Pocket Mesquitte
enz enz enz enz

Tenslotte de Butte, dit is een flinke bult midden in het landschap. Monument Valley (zie National Parken) staat er vol mee. Maar ook langs de weg zoals de 87 en in de omgeving van Lake Havasu zie je ze regelmatig. Een hele grote is Shiprock.