Permit

Voor een aantal bezienswaardigheden heb je een Permit - Vergunning nodig.

 

The Wave   Dit is Coyote Butts North

White Pocket en Cottonwod Teepees  = Coyote Butts South

The Subway

Ook Buckskin Gulch is vergunning plichtig maar die kan je op de parkeerplaats verkrijgen door $5,00 p.p. in een enveloppe te stoppen. ZORG VOOR GEPAST GELD WANT JE KUNT ER NIET WISSELEN.

Verder is de Waterholes Canyon ook alleen met vergunning te bezichtigen. De permit daarvoor dien je op te gaan halen en betalen bij de entree van Upper Antelope Canyon. Sinds 2019 is dit niet meer mogelijk. Deze canyon kan alleen nog onder leiding van een gids. De kosten zijn niet mals n.l. 48 dollar.

 

Hoe werkt het?

Permits aanvragen online via BLM.gov

Deze moeten 4 maanden vooraf gaande aan je bezoek aangevraagd worden via de website.

Dit betekend dat als je in mei er bent de aanvraag op 1 februari moet doen. Ga je in juni dan per 1 maart aanvragen enz. Doe dit zo snel mogelijk in de maand, later in de maand is al alles vergeven.

Dus eigenlijk meteen op de eerste dag van de maand.

Voor de Wave betaal je $7.00 en de overige is door $ 5.00 p.p. over te maken d.m.v. je creditkaart.

Bij de aanvraag kan je 3 data opgeven waarvoor je in aanmerking wenst te komen. Je ziet aan de lijst hoeveel permits op de bepaalde dagen nog beschikbaar zijn. Dus zijn er op een bepaalde dag nog 20 beschikbaar dan zou ik me daar voor aanmelden. Alhoewel dat geen garantie voor succes is.

Een maand later krijg je bericht of je al dan niet een permit verworven hebt.

Ben je een van de gelukkige (want er mogen maar 20 personen per dag naar dit soort bezienswaardigheden) dan mag je een gat in de lucht springen want die kans is zeer klein.

Is het niet gelukt dan ben je vrij om het opnieuw te proberen voor een later tijdstip of beter gezegd een andere maand. Want de uitslag (op succes of niet) krijg je een maand later en dan kan je niet meer voor de maand waarvoor je je gemeld hebt meedoen omdat dan al alle permits vergeven zijn. Het betaalde geld krijg je trouwens niet terug.

Wil je echter meer kans maken in de maand dat je in USA verblijft dan zal je diverse keren moeten inloggen en betalen en nog meer data aangeven waardoor de kansen op succes iets stijgen.

Dus je maakt eerst een keuze voor b.v. 1,2 en 3 mei en betaald. Dan ga je opnieuw naar BLM en geeft 4,5 en 6 als datum en betaald enz. Maar ook dan geen enkele zekerheid dat het je gaat lukken.

 

En wat dan als ondanks alles het niet gelukt is om een permit te verkrijgen?

 

De enige optie is dan om dagelijks naar het BLM kantoor (Grand Staircase-Escalante Nat. Monument Visitor Center HW 89 Tel 435/6883246) nabij Kanab te rijden waar elke dag om 9.00 uur plaatselijke tijd (denk eraan dat er een uur tijdverschil tussen Arizona en Utah is) een soort tombola is waar nog enige permits verloot worden.

Er zijn mensen die op dag 1 al het geluk hadden maar ik heb ook mensen gesproken die 8 dagen achter elkaar er waren en nog geen permit verkregen hebben. VEEL SUCCES

 

ESTA

Er is een behoorlijke wijziging bij het invullen C.q. aanvragen van het Esta formulier welke iedereen die naar America  gaat dient in te vullen.

De wijziging bestaat uit het volgende:

Je moet bij de aanvraag aangeven waar je gaat verblijven. Voorheen hoefde dit pas als je in het vliegtuig was, nu moet dit bij de aanvraag voor de visum.

Heb je geen familie overzee dan moet je dus eerst een hotel of motel overnachting geregeld hebben. Je hebt het adres en telefoonnummer nodig.

Ook de namen van je ouders en je gegevens van je werkgever of voormalig werkgever, ook als je gepensioneerd bent, moet je bij de hand hebben.

De kosten voor de aanvraag zijn inmiddels verhoogd tot USD 14,00 P.p. (LET OP NIET MEER DAN DIT BEDRAG)

Het laatste verschil is dat het enige tijd duurt alvorens je bericht krijgt of je al dan niet toegang tot de USA toegelaten wordt.

 

HEB JE HET ESTA FORMULIER FOUT INGEVULD EN DE TOEGANG TOT DE STATES GEWEIGERD IS?????

DIT IS WAT JE DAN DOEN MOET:

 

Al naar gelang welke vraag je verkeerd beantwoord heb zijn er 2 opties.

 

1. na 14 dagen opnieuw het Esta formulier invullen. Mocht dan nog geen toestemming verkregen zijn dan:

 

2.Ga naar ceac.state.gov en vul daar het DS 160 formulier in. Hiervoor heb je een actuele foto nodig die je uploaden moet. Die foto maak je passend in het daarvoor bestemde hokje. De foto mag niet maar dan 240kb bedragen en de pixels 600x600 en het formaat moet JPEG zijn.

Doorloop de vragen en sluit af door op CONFIRMATION te drukken. Print dit deel uit want dit moet je meenemen naar het consulaat samen met onder andere je paspoort en eventuele andere relevante zaken.

Aansluitend krijg je in de mailbox een link die naar het aanmaken van een account leid.

Stappen 1,2 en 3 kun je nu invullen, dan moet je gaan betalen. Dit kan niet met een creditcard, alleen met een debetkaart dus je normale gebruikerspas. Na betaling krijg je wederom een mail met bevestiging van de betaling en kun je overgaan tot het invullen van stap 4 en 5 op het formulier. Je kunt dan hier een afspraak inplannen en vervolgens gaat de reis naar Amsterdam in de hoop dat er alsnog een visum verkregen gaat worden.

De kosten voor dit visum zijn niet mals n.l. USD 160,00 plus de auto of treinkosten voor het reisje naar Amsterdam.

Maar aan elk nadeel zit een voordeel, je kunt er een dagje Amsterdam van maken omdat je toch al verlof hebt moeten nemen.

Je moet een recente foto meenemen, op fotopapier, die ter plaatse gescand wordt.

Deze foto moet van goede kwaliteit zijn want zo niet dan sturen ze je weer weg en moet je een nieuwe afspraak maken.

Indien je een VISA toegewezen krijgt blijft je paspoort achter. Enkele dagen later wordt deze dan per koerier thuis gebracht.

In het paspoort zit dan je visum die dan 10 jaar geldig is.

 

Aankomst in USA.

Bij het binnenkomen op het vliegveld gaat het richting de pascontrole. Daar moet je nu electronisch enkele gegevens invullen en er wordt een foto van je gemaakt.

Krijg je goedkeuring kun je naar de exit C.q. Naar de bagageband. Staat er echter een kruis op je uitdraai dan toch weer in een lange rij wachten.

Maar als dat gelukt is ben je nog niet klaar want na het ophalen van je bagage ga je naar de uitgang en dan sta je weer in een lange rij voor de zogenaamde eindcontrole.

Bereid je voor dat het tot 2 uur kan duren alvorens je buiten bent. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb